Наричат го бароковото бижу на Сицилия. И със своите монументални здания и

...
Наричат го бароковото бижу на Сицилия. И със своите монументални здания и
Коментари Харесай

Пловдивчани попаднаха в бунт на искрящи цветове на бароковото бижу на Сицилия

Наричат го бароковото украшение на Сицилия. И със своите монументални сгради и уреди Ното в действителност е един от най-красивите барокови градове в Италия. Но когато попаднеш в Ното през май, това си е чист шанс. Защото тъкмо тогава - на 3-тата неделя на месеца, пейзажът на Via Nicolaci, заобиколен от благороднически дворци и заварден на върха от църквата Montevergine, се трансформира за няколко дни в протест от искрящи цветове.

От 45 години Ното поздравява пролетта с това събитие, трансформирало се в гордостта на града - фестивала на цветята Инфиората. Група пловдивчани имаха щастието да се потопят в тази красива традиция, която тази година е отдадена на Джакомо Пучини по случай стогодишнината му. Те безусловно видяха целия развой на основаване на нещо неповторимо - как с помощта на купища цветя и доброволци ученици каменната градина, въпреки и единствено за няколко часа, цъфва с празничен и цветен килим от цветя, дълъг 121 метра и необятен 4 метра.

Тази година той съдържа шестнадесет невероятни скици, основани от майстори инфлоратори, които като работливи мравки, дават живот на същински и свои лични творби на изкуството, а вместо четки и палитри употребяват многоцветни венчелистчета. И всичко това - под гордия, само че удовлетворен взор на сирените, химерите, грифоните, хипогрифите, кентаврите и сфинксове, които поддържат очарователните балкони на Via Nicolaci, до момента в който безкрайна вълна от туристи, любопитни и очаровани, тече непрестанно в профил на пътя, образувайки буйна човешка рамка на една грандиозна цветна картина.

Според шефа на фестивала Ориана Монтонери почитта пред Джакомо Пучини - " майстора, който живее във времето и изкуството ", два от шестнадесетте килима на Via Nicolaci са озаглавени „ Madame Butterfly “ и „ Tosca: пронизана от обич “, а също така са основани скици на полицейските сили на Италия.
Не единствено поради неповторимите здания в златист цвят, даващи чувството, че излъчват своя светлина, и фантастичното зарево, обливащо града по залез, само че и поради тази цветна хубост, вдъхновяваща със своята тържественост, пловдивчани се зарекоха: Ще се върнем отново в Ното!




Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР